Kanađani kupuju Rudnik željezne rude u Varešu?

Bez autora
Jul 24 2012

Predstavnik kompanije KJ Gold Canada Ltd, Peter M. Kunh posjetio je danas sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je premijeru Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku iskazao zainteresovanost za kupovinu Rudnika željezne rude u Varešu. Tokom susreta u sjedištu ZDK-a, u pratnji načelnika Vareša Hamde Fatića i direktora Rudnika željezne rude Envera Hercegovca, Kunh je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika koja iznose 3,8 miliona KM, a potom u ovaj rudnik investirati od 90 do 150 miliona američkih dolara. Investitor je zatražio od Vlade ZDK-a da, uz saglasnost Općine Vareš, dodijeli koncesiju, okolinsku dozvolu, kao i da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude, što je u nadležnosti resornog federalnog ministarstva, te omogući korištenje plinovoda koji prolazi 20-ak kilometara istočno od Vareša.

Kanađani kupuju Rudnik željezne rude u Varešu?Predstavnik kompanije KJ Gold Canada Ltd, Peter M. Kunh posjetio je danas sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je premijeru Fikretu Plevljaku i resornim ministrima Raifu Seferoviću i Džemilu Ugarku iskazao zainteresovanost za kupovinu Rudnika željezne rude u Varešu.

Tokom susreta u sjedištu ZDK-a, u pratnji načelnika Vareša Hamde Fatića i direktora Rudnika željezne rude Envera Hercegovca, Kunh je istakao da je njegova kompanija spremna izmiriti dugovanja Rudnika koja iznose 3,8 miliona KM, a potom u ovaj rudnik investirati od 90 do 150 miliona američkih dolara.

Investitor je zatražio od Vlade ZDK-a da, uz saglasnost Općine Vareš, dodijeli koncesiju, okolinsku dozvolu, kao i da omogući dobivanje dozvole za eksploataciju rude, što je u nadležnosti resornog federalnog ministarstva, te omogući korištenje plinovoda koji prolazi 20-ak kilometara istočno od Vareša.

"Vlada ZDK-a će omogućiti ambijent za investiranje na području kantona svakom ozbiljnom interesantu. U slučaju Rudnika željezne rude Vareš mi ćemo s potencijalnim investitorom potpisati protokol o saradnji, kojim ćemo obuhvatiti i interese radnika Rudnika, Općine Vareš i kanadskog investitora", izjavio je premijer Plevljak.

Istraživanja željezne rude u Varešu za ovu kanadsku kompaniju radila je laboratorija iz Njemačke.

Eventualnom kupovinom vareškog rudnika, KJ Gold Canada spremna je na istraživanjima angažirati domaće inžinjere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik